Зелени ябълки, червени ябълки: Кои са по-полезни?

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Както е добре известно, ябълките са богати на антиоксиданти, флавоноиди, пектин и кверцетин, които помагат за защита на клетките в тялото от оксидативно увреждане. Този плод също е особено полезен за сърцето, черния дроб и червата. Коя ябълка обаче е по-здравословна за ядене?

Диетологът Шиха Кумари казва: „Въпреки че зелените ябълки може да съдържат малко повече фибри и по-малко въглехидрати и захар, отколкото червените ябълки – ако искате да консумирате повече антиоксиданти, уверете се, че включвате повече червени ябълки в диетата си. Съществуват и очевидно незначителни разлики в хранителното съдържание на червените и зелените ябълки.

Зелената ябълка е по-богат източник на витамини A, B, C, E и K и също така съдържа повече желязо, протеини и калий. Проучванията също така посочват, че зелените ябълки могат да бъдат по-добри за тези, които се опитват да отслабнат, отбелязва Кумари, добавяйки: „Ако се опитвате да намалите общия си прием на захар, тогава е по-добре да преминете към зелени ябълки. Червените ябълки, от друга страна, съдържат повече антиоксиданти и са по-вкусни.

Диетологът казва още – „По същество зелената ябълка е еднакво, ако не и по-полезна от червената ябълка. Както споменахме по-рано, червените ябълки са по-скоро основна храна в домакинството, следователно вероятността да ги консумирате е по-голяма. Следователно в дългосрочен план и зелените, и червените ябълки ще имат същия ефект върху тялото, въпреки че зелените ябълки имат малко по-добър хранителен профил.”

ЕТИКЕТИ: , ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА