Както е добре известно, ябълките са богати на антиоксиданти, флавоноиди, пектин и кверцетин, които помагат за защита на клетките в тялото от оксидативно увреждане. Този плод също е особено полезен за сърцето, черния дроб и червата. Коя ябълка обаче е по-здравословна за ядене?
Диетологът Шиха Кумари казва: „Въпреки че зелените ябълки може да съдържат малко повече фибри и по-малко въглехидрати и захар, отколкото червените ябълки – ако искате да консумирате повече антиоксиданти, уверете се, че включвате повече червени ябълки в диетата си. Съществуват и очевидно незначителни разлики в хранителното съдържание на червените и зелените ябълки.
Зелената ябълка е по-богат източник на витамини A, B, C, E и K и също така съдържа повече желязо, протеини и калий. Проучванията също така посочват, че зелените ябълки могат да бъдат по-добри за тези, които се опитват да отслабнат, отбелязва Кумари, добавяйки: „Ако се опитвате да намалите общия си прием на захар, тогава е по-добре да преминете към зелени ябълки. Червените ябълки, от друга страна, съдържат повече антиоксиданти и са по-вкусни.
Диетологът казва още – „По същество зелената ябълка е еднакво, ако не и по-полезна от червената ябълка. Както споменахме по-рано, червените ябълки са по-скоро основна храна в домакинството, следователно вероятността да ги консумирате е по-голяма. Следователно в дългосрочен план и зелените, и червените ябълки ще имат същия ефект върху тялото, въпреки че зелените ябълки имат малко по-добър хранителен профил.”