Цените на зеленчуците в ЕС през първите девет месеца на 2019 г. са сред най-високите. Това се обяснява с по-лошата зима и засушаването във важните месеци на пролетта и лятото, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА). От началото на есента цените постепенно се нормализират и в следващите месеци до края на годината се очаква да бъдат около и под средните за последните пет години, допълват експертите.
Турция е един от основните доставчици в ЕС на домати и в момента цените на продукцията там е между 0,14 и 0,16 долара за килограм. В момента стойността дори е по-ниска от миналогодишния септември, когато килограм от зеленчука се продава за 0,17 долара.
Пазара на пипера в ЕС през последния месец е доста динамичен. В началото на септември килограм чушки се продаваше за 1,15 евро, а към средата достигна 90 евроцента в основните производителки на пипер в ЕС – Испания и Холандия и са със 7% по-ниски на месечна база. В Турция чушките леко поскъпват от 0,23 долара през август до 0,34 долара за килограм през септември.
При краставиците се забелязва същата тенденция на спад в стойностите, отбелязват от САРА. На месечна база те са поевтинели през септември с около 20% до 40 евроцента за кило. Тези цени са и с 50% по-ниски в сравнение с миналата година. Цената на едро на краставиците, които се предлагат в Турция, е 0,28 долара за килограм, което е с 20% по-евтино на годишна база.