Зеленчукопроизводители от Благоевградско се оплакаха, че средствата по de minimis са в пъти по-малко

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Зеленчукопроизводителите получиха средствата по програма de minimis в срок, но сумата е в пъти по-малка от миналогодишната. Това коментира в ефира на радио “Фокус” Георги Кафтанов, зеленчукопроизводител и председател на сдружението на производителите на плодове и зеленчуци “Югозапад 2013”. Той уточни, че миналата година земеделците са получили по 825 лева за декар, а тази – 116 лева за декар.

Кафтанов каза още, че се наблюдава леко увеличение в цената на доматите, но причина за това е краят на сезона. „Вече е по-студено, а и доматите са към своя край, залага се предимно на вносна продукция”, обясни производителят. Той добави, че в момента оранжерийните производители в Благоевградско отглеждат дългоплодна краставица и корнишон и тъй като миналата година са имали проблем с цените и с изкупуването на краставиците през есенния сезон, тази година са разпределили производството на по-ранно и по-късно, за да няма пренасищане на пазара. „Към момента цените са от порядъка на 1.00 – 1.10 лева за килограм на борсата в село Карналово, което удовлетворява производителите. Миналата година по това време цената им беше около 0.25 лева на едро, въпреки че в магазините не падаха под 1.50 лева”, каза още Георги Кафтанов. Според него, контролът върху вноса на краставици е завишен, в сравнение с миналата година, което е в голяма помощ на българските производители.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА