Защо са полезни бадемите

Повечето любители на здравословното хранене знаят, че почти всички ядки са най-полезни, когато са сурови. Бадемите са ярък пример за това. Освен, че са много вкусни, те носят и много здравословни ползи на организма. Този вид ядки има понижаващ холестерола ефект, редовната и умерена консумация е добра превенция на диабет. Мазнините в тях са ненаситени.
Въпреки че са пълноценна и полезна храна, е добре да имате предвид, че те дават много енергия на организма – около 580 калории на 100 гр и не е желателно да прекалявате с похапването им.
Бадемите са богати на витамин Е, който има антиоксидантно действие и се бори със свободните радикали. Съдържат и магнезий, активен помощник срещу стреса и крампите на мускулите. Като цяло бадемите имат позитивно влияние върху нервната система.
Eкспертите по хранене ги препоръчват за хора, чиято работа е свързана с голямо умствено напрежение, тъй като този вид ядки се грижат за доброто функциониране на мозъка, съдържат рибофлавин и L-карнитин, вещества които стимулират мозъчната активност и намаляват вероятността от развитие на Алцхаймер. Фосфорът в бадемите прави костите и зъбите по-здрави и издръжливи.