Засегнатите от войната в Украйна рибари ще получат 6 млн. евро компенсации

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Приемът ще стартира до края на ноември

Предвидени са 6 милиона евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) за компенсации на засегнатите оператори в рибарския сектор у нас от войната в Украйна.

В тази връзка очакваме да се обяви прием по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. до края на месец ноември, но това е свързано с изпращане на заявление за изменение в програмния документ до ЕК и очаквано одобрение. Това заяви заместник-министър Георги Събев на Осмата годишна среща на Националната рибарска мрежа, която се провежда в периода 27-28 октомври 2022 г. в гр. Пловдив.

розово масло, Agrozona.bgПланира горната граница на компенсациите да е до 200 000 лв.

„Компенсациите са насочени към трите основни направления в сектора – за временно преустановяване на дейност за риболовни кораби, финансова помощ заради увеличени разходи в преработката, както и при аквакултурите“, обясни заместник-министърът. Той уточни, че се планира горната граница на компенсациите да е до 200 000 лв.

На срещата се обсъждат темите, свързани със социалното включване, добавяне на стойност и промотиране на териториите, както и предизвикателствата при планирането за следващия програмен период.

„Трябва да ползваме опита на други държави членки за оперативни решения и добри практики при прилагането на морската програма“, категоричен бе земеделският заместник-министър. По думите му след одобрение на българската Програма за морско дело, рибарство и аквакултури /2021-2027 г./ ще стартира подготвителна мярка за стратегиите по подхода Водено от общностите местно развитие в рибарските райони.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements