Зърнопроизводителите в Разградско отчитат добри добиви от зърнено-житните култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Средният добив на ечемик в региона е 608 кг/дка, при пшеницата – 604 кг/дка

Добри добиви от зърнено-житните култури отчитат зърнопроизводителите в област Разград. Средният добив на ечемик в региона е 608 кг/дка при 90 на сто реколтирани площи от общо засетите 5 915 хектара, съобщиха от Областната дирекция “Земеделие”.

Средният добив в първите ожънати масиви с пшеница в региона е 604 кг/дка. Полетата с пшенични посеви достигат 50 224 хектара, а реколтираните досега масиви с хлебната култура са 6 740 хектара или 13 процента, предаде БТА.

За сравнение към същия период на миналата година са ожънати 75 на сто от площите с ечемик, при среден добив 569 кг/дка и 22 процента от масивите с пшеница, при среден добив 602 кг/дка, посочиха от земеделското ведомство в лудогорския град.

Още в началото на жътвената кампания земеделските производители в Разградска област прогнозираха добри добиви и качество на зърното.

Годината беше много добра и ще ни се отплати с високи добиви – почти 800 кг/дка, прогнозира зам.-управителят на исперихската фирма “Агротайм” Стефан Крачунов.

Цветан Петров, търговски директор на фирма “Семпе 2” в Разград, изрази надежда стопаните да продадат продукцията си на цена, която ще им позволи да покрият разходите си.

Според земеделския производител Стефан Пенев от Лозница добивите от тазгодишната реколта ще са бъдат добри, даже много добри. По думите му тъй като не се знаят количествата зърно от Русия, Украйна и Казахстан, а и се очаква добра реколта от страни в Европейския съюз, очакванията са за голямо количество зърно, което няма как да не повлияе на цената.

Трудна и предизвикателна година за сектор “Зърнопроизводство” и очаквания за добър добив отчете и зърнопроизводителят и управител на “Сортови семена” в Разград Мариела Йорданова.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements