Заради бедствията стопаните в Словения и Гърция получават близо 52 млн. евро

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути
Акценти
  • През юни 2023 г. Европейската комисия вече отпусна 15,8 милиона евро и 1,2 милиона евро съответно на Гърция и Словения

Двете страни могат да допълнят тази подкрепа от ЕС до 200% с национални средства

Европейската комисия представи своето предложение за мярка за подкрепа на стойност 51,7 милиона евро за пряко подпомагане на гръцките и словенските земеделски стопани, засегнати от природни бедствия. От селскостопанския резерв за 2024 г. 43,1 милиона евро ще бъдат отпуснати на Гърция и 8,6 милиона евро на Словения.

През август Словения регистрира извънредни количества валежи и проливни бури, които доведоха до свлачища и наводнения. Междувременно по същото време и септември Гърция се сблъска с безпрецедентни горски пожари, последвани от тежки наводнения, които сериозно засегнаха селскостопанския пейзаж в засегнатите региони.

Значителните щети, причинени от тези събития на земеделските производители, и произтичащата от това загуба на доходи за засегнатите земеделски стопани в Гърция и Словения застрашават икономическата жизнеспособност на земеделските стопанства.

Сумата е изчислена на база на оценките на селскостопанските щети от страна на Словения и Гърция, заедно със съответната тежест на тези две държави в селскостопанския сектор на ЕС, въз основа на техния дял от директните плащания по ОСП. Освен това беше разгледана и необходимостта от запазване на достатъчно ресурси в рамките на селскостопанския резерв за справяне с потенциални кризи през оставащите месеци на 2023 г. и през 2024 г.

Националните органи на Гърция и Словения ще разпределят директно помощта на земеделските стопани, за да компенсират икономическите загуби, като се очаква плащанията да бъдат извършени до 31 май 2024 г. И двете държави ще трябва да уведомят Комисията за подробностите по изпълнението, включително критериите за изчисляване на помощта, планираното въздействие на мярката, нейната оценка и предприетите действия за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсиране. Двете страни могат да допълнят тази подкрепа от ЕС до 200% с национални средства.

Проектомярката на Комисията, включително принципите и методологията за предоставяне на подпомагане, ще бъде обсъдена по прозрачен начин с държавите членки, които ще гласуват регламента за прилагане на заседание на Комитета за общата организация на селскостопанските пазари на 30 ноември. Ако бъде одобрен, той ще бъде приет и ще влезе в сила бързо, така че гръцките и словенските национални администрации да могат да го приложат незабавно.

През юни 2023 г. Европейската комисия вече отпусна 15,8 милиона евро и 1,2 милиона евро съответно на Гърция и Словения. Тези средства бяха осигурени от селскостопанския резерв 2023 г., който има за цел да подпомогне държавите членки, засегнати от неблагоприятни климатични явления и макроикономически предизвикателства в периода до 31 януари 2024 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА