Започва превенция срещу Африканска чума по свинете

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Агенцията по храните започва превантивни мерки срещу Африканска чума по свинете у нас. Болестта не застрашава човешкото здраве, но носи големи икономически загуби. Засилен контрол ще има на пристанищата и граничните пунктове като ще се проверява личният багаж на пътниците, които идват от страни, в които е установена африканската чума. Става дума за Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова. Украйна, Беларус, Русия. Проверките ще обхванат София, Видин, Русе, Добрич, Бургас и Варна като ще се извършват съвместно с „Гранична полиция“. Инспекциите ще бъдат и за наличие на суровини и храни от животински произход, непретърпели термична обработка, които крият риск да пренесат вируса на АЧС. Ако бъдат открити, тези продукти ще бъдат конфискувани и унищожавани.

Директорите на ОДБХ в цялата страна трябва да информират кметовете на съответните населени места и лицата, отглеждащи свине, като ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестта, мерки за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите. При съмнение за заболяване или смъртност, съответният официален ветеринарен лекар спешно трябва да бъде информиран. По-строг ще бъде и контролът на движението на домашни свине. Засилен ще е клиничният надзор за ранно откриване на АЧС в свиневъдните обекти в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Хасково.

Контролът върху гъстотата на популацията диви свине в страната също ще е засилен, най-вече в общините по поречието на река Дунав и на островите по реката, общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния, както и в общините със стада източнобалкански свине в областите Бургас, Варна и Шумен, където е разпоредено максимално редуциране на популацията диви свине. Ловът трябва да следва Утвърдения план за ползване и определените допустими запаси, без да бъде застрашен биологичният вид.

От ловците се изисква незабавно да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и ако забележат промяна на здравния статус, поведението и/или изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляните диви свине. Трябва да се предоставят проби от дивите животни (кръвна проба от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви прасета и органна проба – далак, бъбрек, лимфни възли, сливици от всички отстреляни, намерени болни и умрели диви свине или дълга тръбна кост в случаи на загнили трупове), които да бъдат изследвани за чума по свинете. От Агенцията по храните поясняват, че след първичната обработка на отстреляните диви свине, трябва да се извършва обезвреждане чрез загробване или изгаряне на кожата, карантията и други странични и отпадни продукти.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА