От 2024 г. ще има електронно разрешително за лов

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ловците, които искат да заявят електронното разрешиително за лов ще трябва да се регистрират и да създадат профил в мобилно приложение

От 2024 г. ще има електронно разрешително за лов, заяви зам.-земеделският министър Мирослав Маринов.

Системата е разработена като мобилно приложение, обхващащо всички необходими действия за издаване на индивидуално разрешително за лов. То ще бъде налично за устройства, базирани на операционните системи на Android и Apple.

Неговите създатели са взели предвид факта, че има ловци, които поради напреднала възраст или други обстоятелства не могат да работят със смарт устройства. За тях остава вариантът за издаване на разрешително на хартиен носител.

Тенденцията в световен мащаб обаче е да се преминава към електронно издаване на разрешителни и съответно електронно отчитане на лова.

Отчитането трябва да се случва своевременно

Според европейските изисквания отчитането трябва да се случва своевременно, а в България това става на месечна база. Приложението „ИАГ Електронно разрешително за лов“ ще разреши този проблем, тъй като в основните му функции е заложено отчитане на улова в момента на неговата реализация.

Освен това интерактивна карта ще показва в реално време къде ловуват ловци

При проверка от контролен орган ловците, работещи с приложението, ще трябва да покажат генериран QR код и получен контролен SMS. Функциите ще са достъпни и в офлайн режим, а в менюто „Помощ“ са налични подробни разяснителни клипове за улесняване работата с него.

Специалистите, създали програмата, предупреждават, че размяната на акаунти и предоставянето на пароли на други лица не би било редно, тъй като при възникване на нарушение отговорност ще носи собственика на акаунта.

Приложението ще предоставя различни функции на ползвателите си според техният статус – ловци, длъжностни лица от сдружения и стопанства, контролиращи органи и др. Едно от многото му предимства е, че председателите на ловните дружинки и специалистите по лова ще бъдат известявани мигновено за подадените заявки. Така драстично ще се ускори процеса по тяхното одобряване или отхвърляне.

Пилотния проект стартира пробно от 1-ви май 2023 г. за държавните ловни участъци и стопанства на територията на СЦДП

Според експертите в предприятието, приложението ще засили контрола, ще осъвремени процесите за издаване на индивидуално разрешително и отчитане на лова и ще ги приведе в съответствие към европейските и световните стандарти и тенденции.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА