Започва изтегляне на колбасите с конско месо, произведени в две български предприятия

Jordan Voynov_BABH
Автор: Агрозона
Споделена0

Четири от общо 25-те проби на месни продукти за наличие на конско месо вместо телешко са положителни, като въпросните колбаси са произведени в две предприятия. Това заяви пред „Фокус” д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Той посочи още, че започва изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа. По думите му, вече са ясни имената на фирмите, които са произвеждали колбаси с конско вместо телешко месо. „Мес- Ко”– Петрич е едното предприятие, а другото– „Бони” в Карлово, заяви изпълнителният директор на Агенцията по храните. „Пробите са изследвани в лаборатория в Германия. Комисията предприема мерки регулярно да бъдат взимани продукти от търговската мрежа и да бъдат изследвани“, посочи Войнов. „Втората партида от 25 проби заминаха за Германия, така че в края на седмицата се очакват и вторите резултати“, каза още той. „Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби“, каза изпълнителният директор на Агенцията по храните. Д-р Йордан Войнов заяви, че санкциите за двете български фирми, използвали конско месо, ще бъдат максимални – в рамките на 10 хиляди лв., но тепърва ще се изяснява дали българските предприятия са били наясно, че закупуват конско, а не телешко месо от доставчиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *