Потреблението на месо в ЕС намалява

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Цените на храните все още остават голямо безпокойство за потребителите. Като цяло, инфлацията при храните представлява почти 40% от увеличенията на цените на потребителско ниво.

Месото е засегнато негативно от спада в потреблението поради високите цени. По-ниските разходи за фураж, предоставиха известно облекчение на животновъдите, но въпреки това производството на месо, с изключение на птичето, може да остане под средното.

Потреблението на месо на глава от населението в ЕС се очаква да намалее с 1,5% през 2023 г.

Европейците ще продължат да ядат по-малко месо. Като цяло потреблението на месо на глава от населението в ЕС се очаква да намалее с 1,5% през 2023 г. поради инфлацията на цените и по-ниското предлагане на пазара. Спадът е по-силен при потреблението на говеждо (-3,5%) и свинско месо (-5,2%), докато потреблението на птиче месо ще нарасне с 4,3%.

През първата половина на 2023 г. производството на свинско месо в ЕС е намаляло с -8,6%

Най-големи намаления са отчетени в Германия (-210 000 т или -9,4%), Дания (-180 000 т или -21,5%) и Испания (-150 000 т или -5,8%). Това ниско предлагане в ЕС води до рекордно високи вътрешни цени. От юли обаче цените на производител в ЕС започнаха да показват признаци на спад. Като цяло се очаква спад на производството от -6,6% през 2023 г.

В същото време търсенето в ЕС остава стабилно, но намалено предлагането се очаква спад в потреблението на глава от населението в ЕС (-5%, до 30,4 kg). Освен намаленото предлагане, важна роля играят съображенията на потребителите за повишаване на цените, което води до намаляване на консумацията на свинско месо или преминаване към други видове месо. По-специално, консумацията на свинско месо често се намалява в полза на птичето месо.
Ако предлагането леко се възстанови и това увеличено предлагане може да отпусне още повече производствените цени, през 2024 г. може да се появи малко увеличение на потреблението на глава от населението като реакция на това.

Цените на говеждото и птичето месо остават високи поради намаленото предлагане

Подкрепено от възстановено производство, домашните птици остават един от най-евтините източници на животински протеин за потребителите.

Въпреки огнища на птичи грип (но с по-нисък интензитет в сравнение с 2022), производството на птиче месо в ЕС продължава бързото си възстановяване. През първата половина на 2023 г. кланиците в ЕС са се увеличили с 3,1%. Това се дължи главно на увеличенията на Италия (+15% или 87 000 t) и Испания (+5,5% или 45 000 т).

До края на 2023 г. производството се преразглежда нагоре с до 3,3%, като се има предвид по-нататъшно намаляване на разходите за фураж и енергия и подобряване на маржовете.

През 2024 г. се предвижда по-малко увеличение от 1,2%, ако ценовата конкуренция от други меса е по-висока.

Цените на производител в ЕС вече са над 2 500 евро/т повече от година. От юни-юли 2023 г. се забелязва леко движение надолу, но цените все още са на рекордни нива.

Очаква се производството на овче месо в ЕС да пострада от структурно влошаващото се стадо от овце, по-ниската наличност на трева, особено в средиземноморските страни, по-високите разходи за фураж и огнищата на шарка по овцете в някои страни.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА