Замразените храни – по-свежи от свежите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Днес се проведе заключителната конференция по проект: „Трансфер на иновативни практики при прилагането на европейските изисквания и норми при индустриално замразяване на плодове и зеленчуци” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Проектът е реализиран от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци с партньор John Bean Technologies (позната преди като Фриго Скандия Екуипмънт). Събитието се проведе в „Кристал Палас Бутик Хотел” в столицата.

Още на влизане всеки от гостите – както членове на съюза, така и представители на други фирми, университети и медии, получи комплект от пет издадени по проекта сборника – “Европейските и национални нормативни актове относно хладилната техника, хладилни агенти, безопасност”; “Иновативни технологии за замразяване на зеленчуци”, “Иновативни технологии за замразяване на плодове”, “Иновативни технологии за замразяване на готови ястия”, “Материали от проведените семинари…”.

Ръководителят на проекта инж. Антоанета Божинова посочи, че трите семинара, организирани в рамките на проекта, са привлекли много повече участници от заложените в проекта 150 души. Като основна цел тя определи подпомагане на предприятията, които се занимават със замразяване и производство на готови храни. В рамките на проекта е разработена и интернет платформата http://frigo.bia-bg.eu/, където се публикуват материали от събитията и полезна информация, свързана със замразяването на плодове, зеленчуци, други храни и иновационни подходи.

Потребителите избират по външния вид

Основен лектор на заключителното събитие беше инж. д-р Бранко Панцер, който обобщи иновативните практики в индустриалното замразяване на храни. Той обърна внимание, че е важно замразените продукти да изглеждат добре, за да привлекат потребителите, необходимо е също да имат вкус, структура и аромат на истинска натурална храна. Д-р Панцер посочи също, че потребителите все повече обръщат внимание на здравословните ползи от консумацията на даден продукт, затова е добър маркетингов подход, ако се отбележи на опаковката с какво дадена храна влияе благотворно на организма. Лекторът припомни известната мисъл на Хипократ: „Нека храната бъде вашето лекарство, а лекарството – вашата храна”.

Що се отнася до микроорганизмите, д-р Панцер каза, че при положителни температури те се размножават бързо и влошават качеството на храната, а при температура от -20 градуса по Целзий изпадат в неактивно състояние. Дори тази температура обаче не ги унищожава, затова е необходимо производителите да се погрижат за продуктите, преди да бъдат замразени. Според проучване, което лекторът спомена, бактериите, които оцеляват и при ниски температури, при покачване на градусите, стават между 10 и 15 пъти по-активни.

Като фактор дали е запазена свежестта на продукта Бранко Панцер определи съдържанието на витамин С и даде за пример граха. Прибран току-що от полето, в килограм от зеленчука се съдържат 150 мг/кг витамин С. Когато го купим от магазина на следващия ден охладен, в него са останали само 50  мг/ кг от ценния витамин. Затова производителите си поставят за цел до 3 ч. след прибирането от полето продуктът да бъде замразен, въпреки че стандартът за максимално допустимо време е 4 часа. Ако грахът е замразен няколко часа след прибирането си, то дори след 6 месеца съхранение запазва ниво на витамин С 120 мг/кг. Така Панцер обобщи, че замразените храни често са по-свежи от свежите.

Анета Стефанова

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА