Стартира Десетото издание на Празника на Еленския бут

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

От 10 до 12 ноември 2023 година ще се проведе Десетото издание на Празника на Еленския бут в град Елена, област Велико Търново. Фестивалът събира гости от страната и чужбина – близо 50 хиляди изпълниха улиците на възрожденска Елена общо за трите дни в изданието през 2022 г.

Организаторите от Община Елена и Местният съвет по туризъм се грижат да не липсва добро настроение, вкусни мезета и кулинарни специалитети. Кътовете за хранене предлагат всевъзможни изкушения, апетитни еленски бутове ще бъдат окачени по витрини и интересни дървени констукции. Улиците се изпълват със занаятчии и търговци – не само местни, но и от всички краища на България.

Концерти, томболи, забавни игри са само част от празника. Много атрактивен е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения, демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето.

Празникът на еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух, които оживяват чрез пресъздаване на съхранените през годините традиции и обичаи на еленчани.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама