За година: 40% по-ниска цена на ечемика, 27% спад в стойността на слънчогледа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

На седмична база почти няма промени в изкупните цени на зърнените стоки у нас

Само за година, към началото на 2023 г., изкупните цени на основните зърнени култури, търгувани в страната бележат драстични разлики, сочат анализите на земеделското министерство в седмичния анализ на пазара. Най-голяма е разликата при ечемика – с 40% на годишна база, като преди година стойността на тон продукция е била 590 лв., а сега – 352 лв./тон.

Намаление има и при другите видове зърнени култури – при хлебната пшеница – с 30,1% от 552 лв. до 386 лв./тон, при фуражната – с 33,3% – от 540 лв. до 360 лв./тон.

Царевицата също регистрира за година спад от 31,5% – от 527 лв. за тон в началото на 2023 г. до 361 лв. за тон в началото на настоящата година.

Слънчогледът най-малко е загубил от цената си, показват анализите на земеделското министерство – едва 27%. Така ако в първите дни на 2023 г. той се е търгувал за 956 лв. за тон днес цените за същото количество са средно около 698 лв.

На седмична база средните изкупни цени на пшеница (хлебна и фуражна), ечемик и царевица за страната се задържат на нивата от предходната седмица. При маслодайния слънчоглед се отчита незначителна корекция на цената в посока нагоре, с 0,1%, коментират още от аграрното министерство.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама