Яйцето от фермата – 8 ст. без ДДС

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Цената на яйце на едро е 8 стотинки без ДДС, а след това в магазините цената е над 20 стотинки. Това съобщи Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Производството и износът на български яйца се развиват добре през последните години, но в същото време в страната ни влизат нелегално некачествени яйца, които подбиват реализацията на българската стока. Според птицевъдите производството у нас е на ниво над средното за Европейския съюз, защото са преизпълнили изискванията за хуманно отношение към птиците, но се притесняват, че несвършената работа от страна на държавата вреди на бизнеса им.

Гърция е основен пазар

През миналата година в България са произведени с 34 млн. броя яйца повече спрямо предходната, когато от фермите са излезли 1,219 млрд. броя. Очаква се производството да продължи да се увеличава и през 2016 г., повлияно от няколко фактора, като ниските цени на фуражите през последните три години, схемата за държавно подпомагане за хуманно отношение към животните, която действа от 2012 г., а също и птичия грип в Нидерландия, Германия, Франция, САЩ, и закъснялото модернизиране на ферми в Гърция и Италия. Консумацията на яйца у нас през 2015 г. е 150 хил. т., което е повече спрямо 2014 г.

Износът на български яйца за консумация е 138 млн. броя през 2015 г. – с 11% повече в сравнение с преходната 2014 г. Основни пазари са Гърция, Холандия, Германия. През тази година се очаква да продължи износът на съществени количества яйца, като основен купувач ще остане Гърция.

Вносът на яйца през 2015 г. е 14,4 млн., изцяло от държави членки на ЕС и основно от Румъния и Полша. През 2016 г. се очаква цените на вносните яйца да бъдат ниски, но като цяло не се очаква това да повлияе съществено на българския пазар, тъй като вносът заема сравнително малка част от вътрешното потребление.

Сивият сектор убива бизнеса

Птицевъдите се оплакват, че сивият сектор убива бизнесът им: „Преди Великден унищожаваме цели стада кокошки заради загубите от ниските цени на пазара за яйца.“, казва Олег Прокопиев, собственик на ферма „Яйца и птици“ – Мизия. По думите му контрабандният внос и сивият сектор убиват бизнеса му. Според неговия колега Ивайло Гълъбов, член на УС на Съюза на птицевъдите в България и птицевъд, БАБХ, НАП и митническата служба трябва да работят заедно срещу контрабандния внос. От Съюза на птицевъдите смятат, не е достатъчно надзорния орган по храните да прави проверки, след като предупреждава производителите, защото по документи всичко е изрядно, но на практика през границите ни минават в пъти повече камиони нелегален внос, отколкото е легалният.

„Когато влизат яйцата в България, трябва да бъдат запечатани тировете и да бъде контролирано къде влизат, как се преработват. Това не се прави. Не може да влизат яйца от Полша, Румъния и Франция, и да бъдат на много по-ниски цени от нашите, ако не са с преминал срок на годност. По думите на производителя яйца с изтичащ срок на годност се внасят у нас и се препакетират, за да бъдат продадени на българския пазар на ниска цена.“, казва Олег Прокопиев. Той очаква цената на яйцата за Великден да бъде между 13 и 20 стотинки.

Цените на майсторски изписаните Великденски яйца започват от 4 лева за бройка кокоше яйце. Това сочи проучване на Агрозона в дните преди светлия празник.

Още информация за Великден, празничната храна, успехите и проблемите на българските животновъди, хлебари и птицевъди може да прочетете в брой 56 на списание Агрозона.

Лилия Александрова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама