Японски търговци проявяват интерес към ЗНП „Странджански манов мед“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Търговци от Япония проявяват интерес към Странджански манов мед със Защитено наименование за произход. Това съобщи в интервю за Агрозона Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение “Странджански манов мед”.

„Миналата година изпратихме проби в Япония по схемата за Защитено наименование за произход „Странджански манов мед“. Въпреки, че тогава японците не ни съобщиха какви са резултатите, тази година те проявиха инициатива да посетят пчелините на място. За тях беше много интересно да видят на терен как пчелите събират маната от дъбовите листа. Второто нещо, което искаха да видят е извличането на меда с техническите съоръжения и да проследят пътя на меда от събирането му до буркана. Фактът, че японските търговци се интересуват от нашия мед много ни радва. Надявам се още тази година да получим резултати от това посещение и заявки от тяхна страна за доставки на ЗНП „Странджански манов мед“. Проблем разбира се остават количествата, които поради ограничения брой производители не могат да бъдат много високи“, коментира Тодоров.

Цени на меда

„Цената на килограм ЗНП „Странджански манов мед“ е около 26 лв. Миналата година цената беше около 23- 4 лв. За този период цената се увеличила с 2-3 лева, но за момента не може да си позволим по-голямо увеличение, тъй като покупателната способност на потребителите в България не е толкова голяма“, заяви още той.

„Сега се борим да регистрираме и Странджански цветен пчелен прашец като Защитено наименование за произход. „Пътеката е утъпкана, вече знаем пътя и процедурите, знаем какво и как да направим, така че всичко предстои да се случи.“, сподели за Тодоров.

„Целта ни е да привлечем повече туристи от Европа и света да посетят Странджа, да опитат меда и да донесат приходи не само за пчеларите, но и за икономиката на България“, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА