Януш Войчеховски пристига на посещениe в България на 21 май

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов

Януш Войчеховски, член на Европейската комисия, отговарящ отговарящ за селското стопанство, ще бъде на официално посещение в страната на 21 май 2024 г.  В програмата на посещението е предвидена и среща с представители на организации от сектора.

Само преди няколко дни еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че е благодарен за неотдавнашната вълна от протести на фермерите, защото са помогнали да се осигури бърз отговор на техните проблеми чрез Общата селскостопанска политика (ОСП). Според него тази система трябва да се основава на стимули, а не на задължения.

Последните етапи на преговорите и влизането в сила на по-екологична реформа на ОСП бележиха началото на настоящата Европейска комисия, но мандатът й завършва с протести на фермери в цяла Европа и поставяне под съмнение на нейните зелени правила.

Отговорихме на вълната от протести с пакет от мерки за разхлабване на  екологичните изисквания за земеделските стопани за достъп до помощите по ОСП и предоставяне на държавите-членки на по-голяма гъвкавост за прилагане на политиките.

Една от най-забележителните промени беше в правилото за угарите. От фермерите вече няма да се изисква да поддържат минимален дял непроизводителна земя. Вместо това те могат да изберат да направят това чрез екосхемите, които се финансират.

Според Войчеховски промени като тази гарантират премахването на най-противоречивите елементи от зелените правила на ОСП. За него Зелената сделка не е грешка, но значителна част от зеления компонент на ОСП беше невъзможна за прилагане от фермерите.

„Посланието ми към моя приемник е, че за постигане на амбициозни цели фокусът трябва да е върху стимулите, а не върху задълженията. Ако искаме да направим селското стопанство по-екологично, трябва да предоставим помощ на фермерите“, каза Войчеховски.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама