Ядем повече зеленчуци, ако са с гурме етикет

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Ако имате две опции: “бавно запечени карамелизирани хапки от тиквички” и “полезни зелени тиквички” много по-вероятно е да изберете продукта, представен Ви по първия начин. Опаковката и описанието на зеленчуковите храни може да ги направи много по-привлекателни за потребителите, сочи проучване, цитирано от fastcompany.com.

“Знаем, че начинът, по който етикетираме храната може да окаже огромен ефект както върху избора на хората какво да ядат, така и върху тяхното изживяване на храната”, казва Брадли Търнлолд, завършващ психология в Университета в Станфорд и главен ръководител на проучването. Предходни изследвания са доказали, че етикетирането на храната като здравословна автоматично я прави по-малко вкусна и по-непривлекателна в очите на потребителите. Въпреки това по думите на Търнлолд повечето полезни храни се рекламират именно като полезни, а не като вкусни и изкушаващи.

Изследването цели да убеди хората да консумират повече растителна храна както от здравословни, така и заради екологични съображения. Учените са пресметнали, че ако всички станем вегани, емисиите, свързани с производство на храна, ще намалеят с впечатляващите 70%. И тъй като тази вероятност е извън обсега на реалността, са направили и друго изчисление – ако просто заменим част от месото в менюто си със зеленчуци, ще спестим 30% от емисиите за производство на храна.

Постепенно потребителските навици започват да се променят, наблюдават изследователи. Резултати от 2016 г. сочат, че 60% от запитаните потребители в Америка са имали безмесен ден веднъж седмично, а консумацията на говеждо се е понижило с почти 20% за периода от 2005 до 2014 г.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА