България заема второ място по ниски цени на месото в цяла Европа. Пред нас е само Полша, а трета е Румъния. Миналогодишните стойности показват, че у нас продукцията е средно с 44 % по-евтина от другите европейски страни, а в Румъния 41 %, според Евростат. Най-скъпо продават в Дания, където месните продукти са с 40 % над средните.
Замразеното пиле у нас се търгува за 3,86 лв., показва справка на „Агрозона“ в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Пилешкият бут струва 2,85 лв./кг, а гърдите са 7,36 лв. За миналата година пък свинското държеше цена от 7 лв. за килограм, а телешкото около 2,50/3 лв. за килограм.
В Румъния най-често се консумира пушено месо и наденички, пише globalprice. Цените съответно са 9,5 $/кг и 5,1 $/кг. Пилешкото филе там струва 4,9 $, а бутчетата вървят около 3,7 долара.
В Австрия и Швеция също отчитат високи нива на цените спрямо останали европейски членки. В първата месото е с 37% по-скъпо, а във втората – 34,5%.