Всеки трети студент в Аграрния университет е потомствен фермер

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Голяма част от студентите на Аграрния университет в Пловдив остават в сферата на селското стопанство. Около 30% от тях са потомствени земеделци с осъзнати нужди от образование и ясни перспективи за професионална реализация, това съобщи за “Агрозона” доц. д-р Боряна Иванова, заместник-ректор по учебната дейност във ВУЗ-а.

Много от студентите се включват по програмите за подкрепа на млади земеделски стопани, започват бизнес и остават в сектора. Значителна част се реализират в едрите фирми от сектора, посочва доц. Иванова и допълва: “Тук с гордост може да се отбележи, че работодателите в сектора категорично предпочитат да наемат кадри, завършили Аграрен университет.”

Учебното заведение ежегодно приема студенти от страни членки на Европейския съюз както и от държави извън общността. Традиционен интерес има от студенти от Гърция, особено към специалностите Агрономство (тропично и субтропично земеделие), Агрономство (лозаро-градинарство), Растителна защита и Агрономство (полевъдство). Редовно в университета постъпват студенти от Турция, Македония, а също и Беларус и Украйна. Единични са случаите на студенти от Китай и Русия, посочва заместник-ректорът по учебната дейност.

Отчита се засилен интерес от страна на чуждестранни студенти, като тази есен освен от традиционните страни, прага на Аграрен университет ще прекрачат студенти от Молдова и Южноафриканската република.

Заради засиленото търсене унивеситетът ще стартира обучение на английски език в някои специалности.

По програма Еразъм и новата Еразъм+ ежегодно ВУЗ-ът е посещаван от студенти от различни страни, между които Полша, Германия, Португалия, Испания и други, които слушат различни курсове и дисциплини.

 Магистърските курсове са предпочитани от много студенти от Казахстан. Разнообразието от чужденци при докторантите също е голямо, посочва доц. Иванова. Докторска степен в Аграрния университет получават специалисти от Виетнам, Китай, Монголия, Русия, Казахстан, Полша, Гърция, Чехия, Испания, Македония и други.

При чуждестранните студенти реализацията е 100% в сектор “Селско стопанство”, като много от тях заемат високи и престижни постове в страните си, отчита доц. д-р Боряна Иванова.

Повече за аграрното образование у нас очаквайте в септемврийския брой на списание “Агрозона”.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА