Израелският стартъп Ilsar, основан през 2011 г, е сред компаниите, които изненадват публиката си. През последното десетилетие специалистите в нея разработиха процес за отглеждане на черни зимни трюфели, едни от най-редките и скъпи ядливи гъби в света.
Пресните черни зимни трюфели действително се явяват уникален предмет на кулинарния разкош и могат да се продават за повече от 100 долара за унция, което е около 30 г, а понякога и повече, в зависимост от това, къде точно са получени, съобщава порталът Agroxxi.
Компанията заявява, че се стреми да комерсиализира скъпоструващата екзотика на международните пазари, за да преодолее растящия разрив между търсенето и предлагането, процесите на урбанизация и унищожаването на горите, а също така и изменението на климата.
Трюфелите, както е известно, се отглеждат и събират трудно, нужни са подходящи климатични условия, хиически състав на почвата и много търпение.
Израелската компания съобщава, че отглежда черния зимен трюфел (Tuber Melanosporum) в селскостопански мащаби в Голанските възвишения, започвайки от семена на растение-гостоприемник, което се отглежда с помощта на биологична процедура за развитие на коренова система. След това трюфелите се довеждат до кондиция в контролируеми оранжерийни условия в продължение на две години и после посадъчният материал се доотглежда в Голанските възвишения в сътрудничество с местни фермери.
„Този последен инвестиционен кръг позволява компанията да продължи реализацията на своите виждения и да създеде трюфелно стопанство, богато ноу-хау в партньорство с местните фермери”, казва генералният директор на компанията Нимрод Табенкин.
„Компанията продължава да инвестира в изследвания и иновационни селскостопански технологии с цел да стане едър играч на световния пазар на трюфели”, отбелязва Табенкин.