Събирачите на гъби и трюфели могат да използват само два инструмента за добиване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

До 10 000 лева глоба + акт от 2000 лв. и обществено полезен труд за нарушителите, които използват инстументи за добиване различни от нож и венгета и извършват неприродосъобразен добив

Събирачите на гъби и трюфели могат да използват само два инструмента за добиване, това са нож и венгета. Използването на инструменти, различни от тези двата, може да доведе до солени глоби за нарушителите. Това съобщи в интервю за Агрозона Светлозар Сидеров, председател на Националната федерация на ловците на трюфели.

Органиченията, касаещи позволените инструменти за добиване, са разписани в писмени указания от министъра на земеделието и храните, изпратени до шестте държавни горски предприятия. В тях е записано тълкувание за природосъобразен добив на диворастящи гъби, в това число и трюфели, според което изрично се забранява използването на мотики, лопати, тармъци и други, които водят до дългосрочно увреждане, унищожаване или изтощаване на особено ценния ресурс. На база на този документ се обуслява правото за извършване на реален контрол, какъвто до момента не е било възможно да се прилага.

“Благодарим на администрацията на МЗХ и зам.-министър Маринов, че се ангажираха лично и сериозно държавата да започне борба с неприродосъобразния добив и експлатация на находищата”, заяви още той.

При продажба и изкупуване без разрешително се съставя акт на търсача до 10 000 лева и на търговеца до 20 000 лева.

В срок до месец септември шестте горски предприятия трябва да попълнят плановете за добив на диворастящи гъби и трюфели, за да могат събирачите да уползотворяват наличните в тях активи, поясни Сидеров.

За да добиват и търгуват законно, събирачите трябва да платят осигуровки, данък и фиксирана такса

“Плаща се обща такса, която включва всички осигуровки на възможно най-ниската ставка за България, а именно половината на минималната работна заплата. Въведен е и алтернативен данък, фиксиран на 30 лв. Таксата за добив в едно държавно предприятие също е фиксирана и възлиза на 36 лева. В случай, че събирачът иска да оперира на територията на друго държавно предприятие, той заплаща нова такса към него в размер на 36 лева”, допълни още Сидеров.

“Чакаме отговор от Министерство финансите дали определени групи лица като пенсионери, инвалиди, учащи се и пр., които към момента се осигуряват на максимума от 12 часа, трябва да внасят осигуровки и тук или ще им се приспадат от общата такса”, коментира още той.

“За събирачите на гъби и трюфели най-важно е всичко да е просто и ясно. Да се заплащат всички дължими такси и данъци на едно място и след промени в Закона за горите да стане възможно издаването на национално разрешително. Да има строг контрол над природосъобразния добив на гъби и трюфели и се надяваме на разбиране и коректност от страна на контролните органи. Да нямаме ограничение в площите ни за обход и добив, за да можем да практикуваме спокойно дейността си”, заключи Сидеров.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА