Храните, богати на витамин А, могат да ни помогнат да се предпазим от рак на кожата и от слънчево изгаряне. Това показва ново изследване, публикувано от Американската лекарска асоциация.
Доброто подхранване отвътре с витамин А на кожата може да се сравни с прилагане на слънцезащитен крем, според учените, които в продължение на 25 години са изследвали навиците и здравословното състояние на 125 000 американци. Резултатите показват, че витамин А намалява с 15% риска от рак.
Особено богати на витамин А са морковите, пъпешите и сладките картофи, но ценният витамин се съдържа в още много други плодове и зеленчуци. Лекарите препоръчват още няколко лесни мерки, които всеки може да предприеме превантивно срещу жестоката болест. Сред тях са редовните физически упражнения и символичната употреба на алкохол и кофеин.
Важно е да се отбележи, че според изследването хранителните добавки под формата на хапчета или на прах нямат същия полезен ефект като натуралната храна.