Високи температури и дефицит на влага: Основни предизвикателства за земеделците през юли

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Очакваните валежи около и под нормата за месеца ще изискват прилагането на повишен поливен режим

През първата половина от първото десетдневие на месеца агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Прогнозираните на много места в полските райони от страната валежи ще подобрят временно условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури. Това съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително сухо и горещо време, което ще доведе до скъсяване на междуфазните периоди. Ограничаващ фактор за развитието на царевицата и слънчогледа ще бъде дефицитът на почвена влага.

При царевицата ще се наблюдават различни фази – изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. В края на месеца при ранните хибриди царевица ще се наблюдава начало на млечна зрелост.

При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и наливане на семената.

Очакваните максимални стойности на температурите между 35-40°С ще имат негативно въздействие върху културите по време на репродуктивния стадий.

Прогнозираните високи температури през юли и относително сухото време ще ограничават развитието на гъбните болести по земеделските култури с изключение на брашнестите мани по трайните насаждения и зеленчуковите култури. Очакваните валежи около и под нормата за месеца ще изискват прилагането на повишен поливен режим.

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания (срещу второто поколение плодови червеи по овошките, срещу жълтия лозов акар по лозата) ще има през втората половина от първото, през повечето дни от второто десетдневие и в края на месеца. Третиранията трябва да се извършват през по-хладните часове от деня.

Остава вероятността за локални интензивни явления и градушки и нанасяне на щети по земеделските култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама