Веганите по-често имат проблеми с костите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR), чрез ултразвуково изследване на костната плътност на петната кост са сравнени 36 души, практикуващи вегански режим на хранене с 36 души на смесено хранене, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Резултатите са показали, че хората, спазващи веганска диета, са показали по-ниски средни стойности при ултразвуковото изследване в сравнение с другата група, което е показател за по-лошо здраве на костите.

В проучването на изследваните лица са били определени и двадесет и осем показателя в кръвта и урината, което има за цел да идентифицира хранителните вещества, които могат да бъдат свързани с начина на хранене и здравето на костите. От 28-те показателя са идентифицирани 12 биомаркера, които показват висока степен на корелация със здравето на костите – например аминокиселината лизин и витамините А и В6 (пиридоксин). Тези дванадесет показателя са били с по-ниски стойности при изследваните лица от групата на веганите в сравнение с лицата от групата на хранещи се и с храни с животински произход. В проучването е доказано, че в комбинация витамините А и Б6, аминокиселините лизин и левцин, омега-3 мастните киселини, селенопротеин П, йод, тиреоид-стимулиращия хормон (TSH), калций, магнезий и протеинът α-klotho са позитивно свързани със здравето на костите и са установени в по-високи стойности при групата на всеядните участници в изследването.

Взимайки предвид и други научни изследвания, експертите от BfR заключават, че настоящото изследване показва негативен здравословен ефект на веган базираната диета по отношение на качеството (здравината) на костната тъкан.

Веганството е философия и начин на живот, в който е характерно изключването, доколкото е възможно и осъществимо, на всякакви форми на експлоатация и/или жестокост към животните по отношение на използването им за храна, облекло или други цели. В диетичен смисъл веганството означава липса на консумация на каквото и да е от животински произход – месо, риба, яйца, млечни продукти, пчелен мед, желатин, глицерин и редица други.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА