Въпросът за отглеждането на ГМО отново е на дневен ред в ЕС

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент реши да отложи гласуването по въпроса за това, по какви причини една държава-членка може да забрани отглеждането на ГМО култури на своя територия. По последна информация, комисията ще гласува своето становище следващата седмица на 10-и ноември, предава huffingtonpost.co.uk.

В момента европарламентът разглежда проект на предложение за регламент, който разширява правомощията на националните власти на страните-членки така, че отглеждането на ГМО на тяхна територия остава изцяло в техни ръце.

Законодателството на ЕС разрешава продажбата на ГМО култури само след научно обосновано становище за потенциалния риск за човешкото здраве. Новият президент на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, е на мнение, че е необходима промяна в сегашното законодателство: „Смятам, че е неприемливо, че според сегашните правила Комисията е задължена, със силата на закон, да одобрява вноса и преработката на нови ГМО, дори и в случаите, когато повечето от страните-членки са против.“

Ако бъде одобрен от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, проекторегламентът ще мине през гласуване в Европейския съвет и Европейския парламент.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама