“Вълшебен коктейл” за торене на зеленчуци и овошки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте кои 5 натурални съставки са задължителни за подобна смес

Днес можете да срещнете стотици рецепти за смесването на органични торове със сложен състав, които да се оценяват като суперторове или като вълшебен балсам за доматите, например. Но не е случайно, че всеки един стопанин има подобен “вълшебен коктейл” по своя рецепта. Въпросът е в това, че тук не можете да сбъркате: идеалните торове за растенията се състоят от безопасни и полезни компоненти, всеки от които и сам по себе си е отличен тор. А най-добрите от достъпните съставки не могат да не създадат и отличен комплексен тор.

„Вълшебният” коктейл може да се приготви от 5 различни компонента: зелени торове, мая, растителна пепел, птичи тор или друг органичен тор, млечни продукти.

Обикновено рецептите се смятат за големи обеми, например, варел с обем от 200 литра, но много по-удобра е пропорцията за 1 кофа – достатъчно е за проба и в същото време за малка градинка ще свърши работа.

Напълнете 1/3 от кофата, или 3-4 литра, с наситнена коприва или глухарчета, някаква друга зеленина или дори плевели, добавете 500 г кравешки тор (птичи тор, компост, угнил оборски тор) 1 ч.ч. растителна пепел (особено ефективна е слънчогледовата пепел или някаква друга), 100 г суха мая (най-добре прясна, но можете да използвате и суха), 1 ч.ч. прясно мляко (можете да го замените с кисело мляко или някакъв друг млечнокисел продукт).

Ако искате да сложите тази смес в 200-литров варел, то тогава използвайте 1 кофа кравешки тор, 2 големи лопати пепел, 2 кг мая, 3 л прясно мляко или суроватка и до 1/3 от обема зелени растителни материали.

Поставете всичко в съда, долейте вода догоре, разбъркайте, оставете затворено с капак в продължение на 2 седмици и вълшебната смес е готова!

Можете да използвате коктейла така както и всички други органични настойки и отвари – разреждайте в пропорция 1:10. При зеленчуците е нужно да използвате по 1 литър на храст, за лехите – 5 литра на квадратен метър, за ягодовите и ягодоплодни храсти – 3-4 литра, за плодните дървета – до 5 литра на екземпляр.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА