Страната ни изнася риба и за далечни дестинации като Китай, Япония и Корея
“През последните години регистрираният улов от Черно море е около 8 хиляди тона риба, но през 2019 година са били достигнати 10 хиляди тона. Обект на риболов са основно десетина вида риба, рапани и бяла мида. Най-ценен е калканът, но се ловят още чернокоп, барбун, сафрид и черноморска акула. Най-ниско се котира цацата. Повече от 50% от улова се експортира. Рибата се изнася не само към южните ни съседи, но от години цацата се реализира и в Португалия и Англия. Наша риба и морски продукти летят и до далечни дестинации като Китай, Япония и Корея”. Това съобщава изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „BG Fish“ д-р Йордан Господинов, споделят от НЛРС- СЛРБ.
В България има регистрирани около 1800 риболовни съда, като 90% от тях са в дребномащабния сектор – рибарски лодки.
Промишленият риболов се осъществява от стотина лицензирани кораба.
От морето до чинията
Страната ни разполага с 25 преработвателни предприятия, разположени по цялото Черноморие, където се реализира друга част от улова, а и различни други морски суровини.
Има обособени и мидени ферми, които също генерират приходи. Така на практика риболовната индустрия е затворила кръга – лови се, преработва се, консервира или замразява и се експортира. „Ние няма как да се мерим с развитите страни, но поне в Черноморския регион се развиваме и има с какво да се гордеем.“, допълва Господинов.
Вкусът на българската риба
Да си похвалим черноморската риба и по друга причина. Тя е по-вкусна от рибата в съседните морета. Черно море е по-слабо солено, в него се вливат големи реки и така се променя рН-то на водата. Всичко това придава и по-особен, по-привлекателен вкус на рибата.
„От друга страна, тенденцията на засилено присъствие на риба на българската трапеза продължава. В недалечното минало на човек от населението се падаше годишно по 5-6 кг риба, а сега тази цифра е достигнала 7,5 кг риба. Разбира се, тук се брои всякаква риба (морска и сладководна), без значение от произхода й. На нашия пазар присъства относително голямо рибно разнообразие, далеч надхвърлящо уловите от Черно море. И все пак, на лятна почивка по нашето Черноморие няма как човек да не опита разни рибни специалитети. А ако уловът е пресен, то всеки ще се убеди в казаното по-горе за достойнствата на черноморската риба.“, коментира още Господинов.