В саламите: 2/3 от свинското месо е внос, процентът ще расте

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„Месото, което се произвежда в България, изобщо не стига и ние, месопреработвателите, винаги сме се надявали да се засилва дейността на животновъдния сектор, за да може и ние откъде да купуваме прясно месо. Това месо, което отива на пазара за прясна консумация, обикновено е българско, но за преработка няма достатъчно месо и около 2/3 от необходимото свинско месо се внася“, коментира специално пред „Агрозона“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) д-р Светла Чамова. Предвид болестта Африканска чума по свинете (АЧС), която наложи да бъдат избити извън кланици десетки хиляди животни от АМБ прогнозираха, че делът на вносните мръвки в саламите ще се увеличи.

„Това все още не се усеща, тъй като имаше доста принудително клане на животни и хората имат месо в къщите си и не посягат към това, което е в магазина, но ще дойде моментът, в който ще се усети“, допълни д-р Чамова.

„Заради кризата с АЧС има скокове на няколко пъти на продуктите и това е продиктувано от международния пазар. Китай е един от големите производители, който пострада сериозно, и оттам, за да изпълнят и договори, и за да изхранят населението, те започнаха да внасят по-голямо количество от Европа, което рикошира във вдигане на цените и за останалите страни“, обясни изпълнителният директор на АМБ.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА