„Месото, което се произвежда в България, изобщо не стига и ние, месопреработвателите, винаги сме се надявали да се засилва дейността на животновъдния сектор, за да може и ние откъде да купуваме прясно месо. Това месо, което отива на пазара за прясна консумация, обикновено е българско, но за преработка няма достатъчно месо и около 2/3 от необходимото свинско месо се внася“, коментира специално пред „Агрозона“ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) д-р Светла Чамова. Предвид болестта Африканска чума по свинете (АЧС), която наложи да бъдат избити извън кланици десетки хиляди животни от АМБ прогнозираха, че делът на вносните мръвки в саламите ще се увеличи.
„Това все още не се усеща, тъй като имаше доста принудително клане на животни и хората имат месо в къщите си и не посягат към това, което е в магазина, но ще дойде моментът, в който ще се усети“, допълни д-р Чамова.
„Заради кризата с АЧС има скокове на няколко пъти на продуктите и това е продиктувано от международния пазар. Китай е един от големите производители, който пострада сериозно, и оттам, за да изпълнят и договори, и за да изхранят населението, те започнаха да внасят по-голямо количество от Европа, което рикошира във вдигане на цените и за останалите страни“, обясни изпълнителният директор на АМБ.