Намалява производството на свинско месо в ЕС, цените се повишават

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Производителите на свине в Европейския съюз (ЕС) продължават да се сблъскват с множество предизвикателства, оказващи влияние върху пазара. Високите производствени разходи продължават да преобладават, оказвайки влияние върху производството, докато заплахата от африканска чума по свинете (АЧС) продължава да съществува в региона, ограничавайки възможностите за износ, показва анализ на AHDB.

През първото тримесечие на 2023 г. в ЕС-27 са произведени приблизително 5,4 милиона тона свинско месо. Това е намаление с малко под половин милион тона (-8%) спрямо същия период на 2022 г. Краткосрочните прогнози на ЕС предвиждат спад на производството с 5% през цялата година.

Въпреки че Испания остава най-големият производител на свинско месо в Европа, страната отбелязва най-големия спад на обема на годишна база, като нивата за първото тримесечие на 2023 г. са малко под 1,33 милиона тона. Това е спад от 97,6 хил. тона (-7%) спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Подобни големи спадове в производството са регистрирани в Германия и Дания, където цифрите до момента са намалели с 94,8 хил. тона (-8%) и 91,6 хил. тона (- 20%) съответно от нивата от 2022 г. 

Други ключови страни производителки като Холандия, Франция и Белгия отбелязват спад на производството между 27–47 000 тона (5-10%) в сравнение с миналата година. Полша регистрира най-малкия годишен спад сред ключовите производители, като производството спадна с 12,1 хил. тона (-3%) през първите три месеца на годината.

Тъй като производството намалява и затрудненията при доставките продължават, референтните цени в ЕС отбелязват  продължителен ръст от края на януари

Референтните цени в ключовите страни производителки в по-голямата си част са видели подобно покачване от началото на годината. Испания отбеляза увеличение от близо 40 пенса/кг, докато Белгия, Германия, Холандия и Полша отбелязаха печалби от около 30 пенса/кг. Повишаването на цените в Дания беше по-бавно в сравнение с други страни, като поскъпна само с 19 пенса/кг с възходящи движения, започващи с месец след повечето други нации.

През последния месец движенията на референтните цени бяха по-слаби, вероятно поради нестабилност на експортния пазар, особено по отношение на Китай. За трите седмици, завършващи на 21 май, цените се понижиха между 2-5 пенса/кг в Белгия, Германия, Испания, Холандия и Полша. През последната седмица на май (с/д 28 май) цените се повишиха донякъде в Германия, Испания и Полша с приблизително 2 пенса.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА