В рамките на 10 дни БАБХ разреши и забрани употребата на две ПРЗ с неоникотиноиди

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Страната ни получи дерогация за третиране на царевични семена, но Съдът на ЕС не позволява подобно изключение

В рамките на 10-тина дни изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) първо разреши, на 19 януари 2023 г, доставката и използването на 50 хил. литра от препарата за растителна защита ПИКУС 60 ФС, който трябваше да бъде използват за предсеитбено третиране на семена  от царевица в Северна България заради появата на вредители, след това на 30 януари с нарочна заповед отмени това свое нареждане. Причина за нееднопосочните действия на изпълнителния директор е преюдициално заключение на Съда на Европейския съюз относно тълкуване на чл. 53 от Регламент (ЕО) № 1107/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 година относно пускането на пазара на продукти за растителна защита и за отмяна на директиви 79/117/ЕИО и 91/414/ЕИО на Съвета. Според решение но Съда на ЕС не допуска държава членка да разреши пускане на пазара на продукти за растителна защита за третиране на семена и пускане на пазара и употреба на третирани с тези продукти семена, при положение че пускането на пазара и употребата на третирани с тези продукти семена са изрично забранени с регламент за изпълнение.

Така получената в края на 2022 г. дерогация за страната ни за третирането на семена с неоникотиноиди, остава невъзможна за изпълнение.

Според решението семена могат да бъдат третирани с активното вещество „имидаклоприд“, само ако са предназначени за употреба в постоянни оранжерии и получената реколта остане по време на целия си жизнен цикъл в постоянна оранжерия, се казва още в мотивите.

При препарата КРАЙЦЕР 350 ФС случаят е още по-интересен, след като в два последователни дни – на 30 и 31 януари т.г. първо е дадено разрешение за пускането на пазара на 20 хил. литра на ПРЗ с активно вещество „тиаметоксам“, а след това, позовавайки се на същото решение на Съда на ЕС, е отменено със заповед.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА