В Гърция: Доставчици на стоки се ангажират с постоянно намаление на цените на храните

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

“На всяко дружество, всеки доставчик, който превиши маржа на печалбата, определен от закона, се налагат големи глоби и ние обявяваме кои са нарушителите“, заяви гръцкият министър на развитието

Гръцкият министър на развитието Костас Скрекас заяви, че страната му е първата сред европейските страни, в която доставчиците на стоки се съгласяват да намалят цените като мярка срещу инфлацията. Той посочи, че досега са намалени цените на 213 стоки по супермаркетите, като целта е да бъдат намалени над 500 продукта, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

„Проблем номер едно, пред който е изправено гръцкото семейство днес, е скъпотията и “вносната” инфлация [на вносни стоки и услуги]“, каза Скрекас в интервю за ЕРТ.

Правителството предприема мерки срещу инфлационния натиск в четири направления

Той поясни, че правителството е предприело мерки срещу инфлационния натиск в четири направления – първо, чрез подкрепа на доходите; второ, чрез контрол на пазара и борба с паричните измами; трето, чрез стимулиране на конкуренцията; и четвърто, чрез овластяване на потребителите.

„На всяко дружество, всеки доставчик, който превиши маржа на печалбата, определен от закона, се налагат големи глоби и ние обявяваме кои са нарушителите“, заяви министърът на развитието.

По отношение на разликите в цените на едни и същи продукти в Гърция и в други европейски страни, Скрекас посочи, че това е проблем от отдавна.

„В момента мултинационалните компании, които внасят перилни препарати и продукти за лична хигиена, също са подложени на контрол. Те се проверяват за маржа на печалбата и ако се установи, че през 2023 г. печелят повече пари, отколкото през 2021 г., ще им бъдат наложени много тежки глоби и ние няма да се поколебаем да ги обявим“, подчерта Костас Скрекас.

Той спомена, че по рафтовете на супермаркетите вече са намалени 213 различни продукта, като целта е те да станат повече от 500 и по-ниските цени да се запазят за поне шест месеца. Намаленията са между 5 и 12 процента и са отбелязани на етикетите на продуктите.

По думите на министъра в Гърция наблюдаваме първия случай, в който доставчици се ангажират с постоянно намаление на цените.

„Това е нещо, което се прави за първи път в Европа. Никоя друга европейска държава не е предприемала такава инициатива“, каза той.

През септември инфлацията на храните в Гърция е паднала до 9,6 процента

Скрекас уточни, че през месец септември инфлацията на храните в Гърция е паднала до 9,6 процента, докато в Испания е 10,5. Той напомни, че действително предните месеци гръцката инфлация на хранителните стоки беше доста по-висока от средното за Европа, но обърна внимание, че мерките на правителството вече са започнали да оказват влияние за подобряване на картината.

За повишаването на цената на зехтина Скрекас каза, че става въпрос за явление, което „ни идва отвън, тъй като производството е намаляло“.

Тази година производителите на маслини и зехтин в страни като Турция, Гърция и Испания отбелязаха мащабни щети върху реколтата на маслиновите дървета заради климатичните промени в световен мащаб.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА