Производството на зехтин в ЕС бележи спад от 40% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Цените достигат исторически върхове

Поради по-ниското производство на зехтин в ЕС през 2022/23 г (почти -40% на годишна база) и очакванията за реколта под средната през 2023/24 г. цените на производител достигат исторически върхове в категориите и страните от ЕС.

В Хаен, Испания,  най-големият производствен регион в ЕС, цените достигнаха около 820 евро/100 кг в края на август за
зехтин екстра върджин, 760 евро/100 кг за категория върджин и 730 евро/100 кг за лампант. Във всички случаи тези цени са почти 3 пъти по-високи от средните за 5 години и най-високите досега, показва анализ на ЕК.

Като се има предвид забавеното предаване на тези увеличения по веригата на зехтина (напр. свързано с продължителността на договорните споразумения), тези развития на пазара вероятно ще окажат отрицателно въздействие върху потреблението и износа в ЕС през следващите месеци.

Между април-юни 2023 г. месечният износ на ЕС е намалял с около 40% в сравнение със същите месеци на 2022 г., подкрепяйки общ спад през октомври-юни от около 23%.

В същото време вносът в ЕС може да бъде малко по-нисък от прогнозирания преди лятото (160 000 т). Очаква се по-нататъшно коригиране надолу (около 15 000 т) на предишната оценка на потреблението в ЕС, което се дължи главно на по-силно намаляване на потреблението от очакваното в страни, различни от Испания, Италия, Португалия и Гърция (-15% на годишна база).

Производството на зехтин в ЕС през 2023/24 г. вероятно ще пострада от негативните метеорологични явления

Производството на зехтин в ЕС през 2023/24 г. вероятно ще пострада от негативните метеорологични явления, настъпили през целия цикъл на отглеждане. По-специално Испания, Португалия и Гърция пострадаха от изключително сухо и горещо време, докато Италия се възползва от валежите. Епизодите на дъжд малко преди и през лятото вероятно не са подобрили ситуацията в Испания и Португалия, тъй като бяха последвани от нови горещи вълни. Такъв модел на времето е вероятно да подпомогне развитието на маслинова муха и вредители. В резултат на това се очаква Испания и Португалия да не достигнат пълния си производствен потенциал.

Тъй като първоначалните запаси са ниски, наличността в ЕС може да бъде най-ниската през последните години (-33% под средната стойност за 5 години). В този контекст се очаква цените на зехтина да останат на високи нива през предстоящата пазарна година 2023/24.

До известна степен очакваният стабилен внос би могъл да подкрепи доставките в ЕС, главно благодарение на малко по-добрата реколта в Тунис.

От друга страна, цените и по-ниската наличност ще останат основните фактори за намаляване както на международното, така и на европейското търсене. Това може да доведе до допълнителен спад на износа от ЕС (до 540 000 т, -10%) и потреблението в ЕС (-6%), което вече е намаляло значително през 2022/23 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА