В 56 общини от селските райони ще се реализират проекти на стойност над 100 млн. лева по ПРСР

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Проекти на стойност над 100 млн. лева ще се реализират в 56 общини от селските райони по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР 2014 – 2020 г.). Това предвиждат публикувани за обществено обсъждане проекти на заповеди за изменение на насоки за кандидатстване по процедурите – „Улици“, „Пътища“ и „Енергийна ефективност“ от подмярката. Промените  включват увеличение на бюджета по трите процедури от проведените през 2022 г. приеми на проектни предложения. Над 56 млн. лева ще бъдат осигурени от преструктурирането на средствата по Програмата, след одобрението на 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 от ЕК, а останалите представляват наличен свободен ресурс по подмярката.

По процедура „Улици“ се предлага увеличение на бюджета с над 75 млн. лева. Той ще бъде достатъчен за одобрение на 42 проектни предложения, получили между 39 и 47 точки по критериите за подбор.

В процедура „Пътища“ се предвижда увеличение на бюджета с над 20 млн. лева.  Средствата създават възможност за одобрение на 8 проектни предложения, получили между 42 и 52 точки по критериите за подбор.

С увеличение от 8,4 млн. лева на бюджета по процедура “Енергийна ефективност“ ще бъдат договорени 12 проектни предложения, които са получили между 26 и 28 точки по критериите за подбор.

В резултат на осигурената допълнителна подкрепа по трите процедури се очаква да се реализират проекти, които да спомогнат за повишаване на качеството на живота в селските райони. Очаква се да бъде повишена привлекателността за развитие на бизнеса, инвестициите  и доходите на населението в тези райони. Реализацията на проектите ще спомогне за разкриване на нови работни места и подобряване на инфраструктурата.

С предложеният допълнителен финансов ресурс ще бъдат финансирани проектни предложения на общини от селските райони на страната, по които няма подписани споразумения за финансиране с Министерство на регионалното развитие и благоустройството по Инвестиционната програма за общински проекти.

Писмени предложения и коментари по документите за обществено обсъждане могат да се изпращат в срок до 6 юни 2024 г., включително, чрез ИСУН 2020 или на електронна поща: [email protected].

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА