Уволняват шефа на поземлената комисия в Панчарево

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Заедно със Столична община ще подадем иск решението на Поземлена комисия – Панчарево за имота в село Бистрица да бъде обявено за нищожно. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова относно работата и взаимодействието между поземлените комисии и общинските администрации. Министър Танева припомни, че възстановяването на имота върху бившето заведение „Цумчето” е извършено от поземлената комисия през ноември 2012г.

Десислава Танева обясни, че след подаден сигнал от кмета на София, Инспекторатът на МЗХ е започнал проверка по случая. „Проверена е цялата процедура, както и всички документи от 1992 г. до 2012 г. Компетентният орган установи, че има нарушения в цялата процедура по възстановяването. Някои от документите, издавани от различни служби, не отговарят на съответните законови актове и нормативна уредба към момента на издаването им. Докладът ще бъде изпратен в Прокуратурата“, заяви министърът на земеделието и храните.

Министър Танева припомни още, че именно поради подобни пропуски в работата на поземлените комисии, през 2015 година бе променен Законът за собствеността и ползването на земеделски земи. „Изменението даде право министърът да упражнява административен контрол върху решенията на комисиите. Министърът може да отмени решение в срок от три години след постановяването му“, обясни Танева. Тя посочи, че за  имота в Бистрица сроковете са изтекли, затова единствената правна защита на обществения интерес е подаването на иска и обявяване на решението за нищожно.

Министърът на земеделието и храните съобщи, че е назначена комисия, която дисциплинарно да уволни директора на Общинската поземлена комисия в Панчарево, който е заемат същата длъжност и през 2012 г. „Освен директорът, в порочната процедура са участвали още двама служители. Единият ще бъде отстранен от работа, а на другия не можем да наложим административни или дисциплинарни мерки, тъй като към момента е в отпуск по майчинство“, заяви още тя. МЗХ и Столична община продължават да работят, за да станат процесите по възстановяване максимално публични. „Работим активно до края на годината всички технически решения да бъдат ясни и да можем да ги въведем в съответните администрации“, поясни Танева.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на министър Танева и екипа й за извършената проверка. „Предстои ни съвместна работа в посока на подобряване на взаимодействието между поземлените комисии и общинските администрации“, заяви Йорданка Фандъкова и допълни, че всички служби, които са сезирани по сигнала, работят много активно.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements