Унгария, Полша и Румъния запазват позицията си: До Нова година без украинска стока

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Министърът на земеделието на Унгария представи позицията на страната си у нас

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и министърът на земеделието на Унгария д-р Ищван Над обмениха опита на двете страни в борбата с градушките, измръзванията и адаптацията към климатичните промени на среща в Министерство на земеделието и храните, съобщиха от ведомството. По време на срещата обаче акцент бе забраната на украинско зърно след 15 септември. Министър Вътев посочи, че решението за позицията на България ще бъде взето от Народното събрание. Преди да дойде в България обаче, Ищван Над беше в Букурещ, където с румънския си колега Флорин Барбу решиха, че двете държави ще настояват Европейската комисия да удължи забраната за внос на украинско зърно поне до края на годината.

Полското правителство призова ЕС да удължи забраната за внос на украинско зърно в няколко страни от Източна Европа – Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния, след изтичането на сегашния краен срок за това – 15 септември, предаде Асошиейтед прес.

В реч пред фермери в град Косув Лацки премиерът Матеуш Мазовецки заяви, че ако Еврокомисията не удължи ембаргото върху вноса на царевица, пшеница, слънчоглед и рапица от Украйна “ние ще го направим сами, за да не допуснем крах на пазара”.

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. на свое извънредно заседание. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала. Проектът на решението бе внесен от Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Хамид Хамид, Румен Христов и Александър Иванов на 11 септември 2023 г.

В проекта на позицията на България се посочва, че страната ни не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изразяване на позицията.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА