Украйна е изнесла 2,4 пъти повече ябълки въпреки войната

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Украинските градинари през сезон 2022/23 са успели да възобновят износа на пресни ябълки за страните от Югоизточна Азия и Близкия изток

„Страните от Близкия изток през новия сезон се превърнаха в основна дестинация за износ на пресни ябълки през сезон 2022/23 след началото на прибирането на есенните сортове. По-конкретно, ОАЕ отново се превърна в основния купувач, като закупи почти 3000 тона украински пресни ябълки през първите три месеца на сезона,”, информира Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния отдел на Организацията за прехрана и земеделие на ООН. (FAO).

Сред основните вносители на ябълки от Украйна са Саудитска Арабия, Катар, Ирак, Кувейт и Оман.

„Особено показателно за мен е възстановяването на износа за Малайзия, където украинската ябълка си спечели добра репутация. В крайна сметка тази страна е много далеч от Украйна и логистиката значително се удължи и поскъпна. Украинските градинари обаче доказаха, че продължават да намират решения дори в такива трудни условия и поддържат присъствие на стратегически важните за Украйна пазари“, добавя експертът пред EastFruit.

В рамките на няколко месеца след началото на пълномащабната руска инвазия украинските градинари и търговци успяха да намерят нови логистични маршрути и да възобновят доставките до най-отдалечените страни. Приходите на производителите ще намалеят поради нарастващите логистични разходи, казват анализаторите, но те ще помогнат за покриване на производствените разходи за ефективните производители, поставяйки основата за активно разширяване на външните пазари след победата над руския агресор.

Така за първото тримесечие на сезон 2022/2023 (август-септември), в сравнение със същия период на миналия сезон, Украйна е увеличила износа на ябълки за ОАЕ с 2% и Катар с 11%. Също така обемът на износа на пресни украински ябълки за Узбекистан е нараснал рязко с повече от три пъти. В същото време износът за страните от ЕС спадна доста рязко. Сред страните от ЕС, които са продължили да внасят значителни количества ябълки от Украйна през първото тримесечие, могат да се отбележат само Румъния и Швеция.

През първите 10 месеца на 2022 г. Украйна е изнесла, въпреки войната, 2,4 пъти повече ябълки, отколкото през същия период на 2021 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА