Украинците бавно се завръщат в полските ниви

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Съвземането на полската икономика е възродило търсенето на работници от Украйна. Агенциите по заетост отново ги привличат, макар и в по-малък мащаб от преди година, съобщава полските медии в сряда. По данни на Централния щаб на граничната охрана, докато през април в Полша са пристигнали по-малко от 34 000 украинци, то през май техният брой почти се е утроил, до 94 хиляди. Трудовите борси също отчитат нарастващ приток на икономически мигранти от Украйна, съобщава всекидневникът Rzeczpospolita.

Над 20% е търсенето на служители от чужбина в логистиката и агро-хранителната промишленост, което е повече от  миналата година, споделя президентът на Агенцията за наемане на персонал EWL Анджей Коркус. Той добавя, че от своя страна търсенето в ресторантьорството и хотелиерството се е свило до минимум по време на пандемия.

В Полша сега работят около 300-400 хиляди украинци по-малко отпреди година. Това е ефектът от вълната на завръщането им в Украйна през първите седмици на пандемията (до средата на април почти 200 000 украинци напуснаха Полша), както и възпрепятстваният приток на сезонни работници. Пристигането им зависи от ограниченията, свързани с пандемията, особено 14-дневната карантина.

Ежедневникът добавя, че според украинското Министерство на външните работи на среща в понеделник между заместник-министъра на външните работи на Украйна Васил Боднар и полския посланик в Киев Бартош Чичоки е постигнато съгласие Украйна и Полша да работят за опростяване на процедурите за преминаване на границата и получаване на визи за служители, те обмислят също така да сключат споразумение за сезонни работници.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама