Музеят на традиционният български продукт отваря врати за посетители
Уикенд на киселото мляко в Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор ще приема посетители на 25 и 26 юни, информират от Фондация „Д-р Стамен Григоров“. През двата дни посетителите ще могат да се запознаят с историята на откритието на Bacterium bulgaricum – Grigoroff и да опитат уникалният вкус на натуралното кисело мляко от овче, краве и козе мляко. Фермерите, получили призови отличия през годините по време на Празниците на киселото мляко в град Трън, ще предложат на посетителите не само от наградените продукти, но и най-новите си разработки
Организаторите обещават посетителите да могат да опитат и от майсторлъка на едни от най-добрите производители на хляб и хлебни изделия, както и на мед и пчелни продукти. Гостите на музея на киселото мляко ще могат да се запознаят и с последната дума на науката в областта на маите, закваските, квасове и смеси за домашно приготовление на хляб и млечни продукти.
За да може изживяването да бъде пълно, от фондация „Д-р Стамен Григоров“ са подготвили различни атракции и занимателни игри, предизвикващи ума, сръчността и находчивостта, които ще бъдат еднакво интересни както на децата, така и на възрастните. И може би ще си отговорим на въпроса – защо киселото мляко е българското име на дълголетието.
От музея ще представят историята на българското кисело мляко по нов, по-съвременен начин и очакват хората, посетили изложбата да вземат участие в анкета за препоръки, които да бъдат заложени от екипа на музея в предстоящото осъвременяване на музейната експозиция.