Централизирана база данни на ООН събира информацията за зелените площи по света

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Централизирана база данни събира цялата информация за обработваемите земи и горите по света, която преди е била разпръсната и нехармонизирана. Това съобщава Agra Europe, позовавайки се на източник от Организацията по земеделието на ООН (FAO). Досега тази информация е била съхранявана от различните държави, но е било трудно да бъде използвана без установени стандарти за идентифициране, измерване и записване на информацията.

Системата се казва Global Land Cover SHARE и в нея постъпва информация от „различни източници и партньори“ на организацията. След това тази информация се хармонизира според международно приети определения и стандарти, и се превръща в стандартизирана база данни. Според FAO системата може да следи тенденциите в развитието на земята, да даде база за оценка на земята по различни критерии, да оцени влиянието на климатичните промени върху производството на храни, и да помогне на фермерите да планират по-добре използването на земите си.

Системата отразява дори световното разпределение на земите. Например земите, засети с култури заемат дял от 12.6% от лицето на земята, изкуствените площи заемат 0.6%, голите земи 15.2%, зелените полета 13.0%, площите тревиста растителност 1.3%, вътрешните басейни 2.6%, площите с мангрово дърво 9.5%, снегът и глетчерите 9.7%, площите с малко растителност 7.7% и площите покрити с дървета 27.7%.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements