От началото на 2015 г. цените на яйца за консумация постепенно намаляват. Предоставените от центровете за опаковане средно месечни цени на яйца за консумация през м. април 2015 г. са в размер на 113,74 евро/100 кг (0,135 лв./бр.), което е с 4,9% под нивото от предходния месец, показва доклад на Министерство на земеделието и храните.
Същата тенденция се наблюдава и на европейския пазар, като намалението дори е по-голямо. Средно месечната цена за ЕС-28 е с 6,3% по-ниска в сравнение с м. март 2015 – 124,08 евро/100 кг или 0,147 лв./бр.
Източник: Дирекция „Животновъдство“
По-големия спад на средно европейската цена допринася за задържане на формираната разлика с тази на българския пазар и през април `2015 тя е 8,3%.
Цените на яйца за консумация в почти всички държави-членки отбелязват намаление, като се движат в рамките между 91 и 202 евро/100 кг.
Традиционно, високи цени поддържат Швеция (201,81 евро/100 кг), Италия (188,83 евро/100 кг), Кипър (177,32 евро/100 кг), Дания (171,37 евро/100 кг), Австрия (164,54 евро/100 кг) и Гърция (162,51 евро/100 кг). Ниски цени, включително и под нивото на тези в България са регистрирани в Испания (90,55 евро/100 кг), Румъния (91,99 евро/100 кг), Холандия (97,67 евро/100 кг) и Белгия (96,04 евро/100 кг).
Източник: Дирекция „Животновъдство“
В сравнение с година по-рано (април `2014), цените на яйца за консумация в България отбелязват увеличение с 5,1% (108,18 евро/100 кг), докато тези на европейския пазар са със слаб спад от 0,9% (125,22 евро/100кг).