Цената на свинското у нас са скочи с 25% за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Цената на тон кланично тегло на свинското месо у нас продължава да се задържа висока като стойността за месец април бележи увеличение с 25% на годишна база и с 28% спрямо осреднената стойност за последните три години. Това показват данните на Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Предвид отчетеното понижение на европейските цени от началото на май, задържането на ценовите равнища в страната ни може да се обясни с последиците от АЧС, които имат и пряко отражение върху производството.

ДФЗ, Свиневъдство, Agrozona.bgС 26% по- малко е произведеното свинско

По данни на МЗХГ до м.февруари включително в промишлени условия са били произведени 8,4 хил. тона свинско месо. Тези данни показват намаление на производството с 26% спрямо 2019 г. и със 17% спрямо 2018 г. По-малкото количество произведена продукция е резултат от намаленото поголовие, вследствие последиците от разпространението на АЧС през изминалата година. Общият брой на свинете към 1-ви ноември 2019 г. е 491,8 хил. бр. и отново отбелязва спад с 25% на годишна база. Намалението в броя на свинете майки е с 27%, което обуславя и очакванията за по-слабо производство през 2020 г.

Повишава се производството на патешко месо в страната

От началото на годината общото производството на бяло месо в промишлени условия се е увеличило с 4,5% на годишна база, под влияние на увеличеното количество месо от патици – 3,4 хил. тона спрямо 2,4 хил. т. през същия период на 2019 г.

Повишените цени на свинското месо ще поддържат стабилни цените на говеждото и пилешкото месо и през следващите два месеца, прогнозират от САРА. Въпреки увеличаването на пологовието на месодайните крави с 9% през 2019 г. спрямо 2018 г. потенциалът за разширяване на производството не е голям. През първите два месеца на годината в кланиците е произведено 1032 т. говеждо месо, което макар че превишава количеството, получено през същия период на 2019 г., остава под равнището на производство през 2018 г. – 1315 т.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА