Цените на пшеницата на международните пазари са под голям натиск

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

През миналата стопанска седмица цените на пшеницата на световните пазари се задържаха на ниски нива. В Европа те достигнаха 170 евро, предава agrarheute.de. На чикагската стокова борса паднаха до 530 цента за бушел (150 евро). Причина за натиска върху цените беше най-вече добрата реколта и данните за производството в черноморския регион и в Европейския съюз, както и натиска на пазара на фуражи. Очаква се утре, четвъртък, да излезе нов доклад на министерство на земеделието на САЩ, който ще упражни допълнително натиск на световния зърнен пазар.

В края на миналата седмица цените на пшеницата се вдигнаха леко и причина за това бяха прогнозите на анализаторите за възможни количествени ограничения в износа на руско зърно при достигане на определен обем на износа. В последствие добрите резултати от реколтата в Русия (33 млн.т.) бяха повод за анализаторите да смятат, че е възможен износ от 22 до 24 млн.т. пшеница, както и на 4 до 4.5 млн.т. ечемик и 4 до 4.5 млн.т. царевица. По данни на официални източници от руското земеделско министерство тази граница може да бъде около 27 млн.т.

Натиск върху пазара имаше и поради забавената реколта на летните зърнени култури в САЩ и Канада. Там, също както и в Европа, прибирането на реколтата се бави заради чести прекъсвания и дава повод за дискусии на качеството на глобалната реколта през този сезон.

Цените на зърното на европейските пазари падаха до четвъртък на миналата стопанска седмица, а в петък отново се възстановиха. В края на седмицата на борсата в Париж контрактите на пшеницата със срок на доставка ноември се търгуваха при 172 евро/тон (на лондонската борса се търгуваха за 149.5 евро/тон), което може да се сравни със 188.25 евро/тон в началото на септември миналата година. Януарските контракти се търгуваха при 175 евро  с 2.0 евро по-евтино от предходната седмица.

На чикагската стокова борса контрактите на царевица със срок на доставка декември поевтиняха със 7.75 цента, достигайки 348.25 цента за бушел. След поевтиняване с 13 цента соята достигна 108.50 цента за бушел.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама