Цените на пшеницата и царевицата падат рязко

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Цените на европейската пшеница паднаха с 35 евро през ноември – до 325 евро за тон. Също толкова рязко се сви и цената на царевицата – до 318 евро за тон. И през новата седмица цените продължават да вървят надолу. Зърнената сделка с Русия явно е пред удължаване.

Още в понеделник Кремъл заяви, че преговорите с ООН за споразумение за осигуряване на доставките на зърно от украинските пристанища са били “доста конструктивни” и че има надежди за безпроблемно прилагане, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от agrarheute.

Високопоставени представители на ООН се срещнаха с руска делегация в Женева миналия петък, за да обсъдят оплакванията на Москва. Русия настоява за безпрепятствен достъп до световните пазари за собствения си износ на храни и торове в замяна на съгласие за удължаване на Черноморското споразумение, което трябва да бъде подновено в събота.

Москва заплаши, че ще анулира сделката, ако не бъде постигнат напредък. Сътрудничеството на ООН със Съединените щати и Европейския съюз помогна за премахването на много бариери пред руския износ на храни и торове , каза генералният секретар Антонио Гутериш на срещата на Г-20 в понеделник.

„Също така трябва да направим повече, за да облекчим глобалната криза с торовете . Цените на торовете са до три пъти по-високи, отколкото преди пандемията , и ние работим за премахване на всички пречки пред свободния поток на руски храни и торове на световните пазари“, каза Гутериш.

Украйна иска да разшири споразуменията за износ – повече пристанища и продукти

Междувременно стана ясно, че Украйна иска да разшири „Черноморската инициатива за зърно“ към други пристанища и стоки. Киев също се надява да удължи „зърненото споразумение“ поне с една година, каза заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков, според Ukrinform.

„Надяваме се, че ще намерим разбиране сред нашите партньори в Турция и ООН , а и целият пазар ще даде ясен сигнал за по-нататъшното функциониране и продължаване на инициативата“, каза Васков. Той припомни, че споразумението изтича на 19 ноември.

Сделката позволи доставката на около 10,5 милиона тона украински храни, предимно зърно, на чуждестранни пазари, откакто беше сключена през юли с Турция и посредничеството на ООН.

Васков каза, че Украйна е поискала от Турция и ООН да удължат сделката поне с една година и да я разширят до пристанища в южната част на Николаевска област, която доставяше 35% от износа на храни на Украйна преди инвазията на Русия.

Към 14 ноември Украйна е изнесла 15,1 милиона тона зърнени и бобови растения , включително 1,9 милиона тона през ноември, съобщи Министерството на селскостопанската политика. По същото време на миналата година износът възлиза на 21,75 млн. тона, включително 2,3 млн. тона през ноември.

Общият износ до момента включва 5,74 милиона тона пшеница, 1,22 милиона тона ечемик и 8,1 милиона тона царевица.

Износът на зърно от Русия се увеличи през ноември

От 1 до 7 ноември Русия е изнесла 799 000 тона пшеница, което е ръст от 33,7% спрямо същия период на миналата година, съобщи Интерфакс, позовавайки се на Руския зърнен съюз.

„Има по-голямо търсене на руско зърно. Въпреки геополитическата обстановка износът се увеличи значително в началото на ноември. Очакваме по-нататъшен ръст на търсенето“, каза Елена Турина, ръководител на отдела за анализ на Зърнения съюз. Тя уточнява, че страните от Африка са били основните дестинации за руското зърно през ноември.

„През отчетния период най-голямо количество зърно е изпратено за Судан – 134 хиляди тона. Доставките за Египет паднаха до 125 800 тона от 341 000 тона през първата седмица на ноември 2021 г.“, добави анализаторът.

Русия е изнасяла зърно в 7 страни през ноември, в сравнение с 13 страни миналата година. Няма доставки за Пакистан, Иран, Грузия, Албания, Азербайджан, Сенегал. „Доставките за Турция са намалели с 41% на годишна база до 84,4 хиляди тона. В същото време Саудитска Арабия е увеличила вноса със 76% на годишна база“, добави Турина.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА