Цените на кафето паднаха на 12 годишно дъно

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Световните цени за кафе достигнаха рекордни ниски стойности за последните 12 години. По данни на Intercotinental Exchange, зърната от сорт Arabica се търгуват за пръв път от юли 2006 г. на цена $ 1 на килограм (0.45 кг), а в средата на миналата седмица цените паднаха до $ 0.95 за килограм.
Цената на втория най-популярен тип кафе – Robusta, също показва значителен спад до $ 1,541 на тон. Последният път, когато този сорт се търгуваше на подобна цена бе през април 2016 г. Както съобщава Russia Today, спадът е започнал през ноември 2016 г., когато Arabica се търгуваше на цена от 1,71 долара. През изминалата година най-популярният тип кафе е поевтинял с почти 24%.

Тази динамика е свързана преди всичко с нарастването на световната реколта от кафе. Според Международната служба за селско стопанство към Американското министерство на земеделието, през сезона 2018/19 добивите ще нараснат със 7% до рекордните 171,2 милиона торби (1 торба – 60 кг). Това увеличение се очаква поради високата реколта в Бразилия – най-големият производител на кафе на зърна в света.
Европейския съюз е най-големият вносител на кафе, следван от Съединените щати, Япония и Канада. Още в началото на лятото котировките за кафе, какао и захар отбелязаха нестабилна  тенденция в цените.кафе чаша

Междувременно стана ясно, че кафето е един от новите съюзници на човека в борбата с диабет втори тип. За това свидетелства новия обзорен документ, публикуван в научното списание Nutrition Reviews. Според него втората най-употребявана напитка в света след водата, с всяка изпита чашка намалява със 7% риска от развитието на неинсулинозависим диабет.

В материала, който е съставен въз основа на изводите от 30 научни изследвания, обхванали 1.2 млн. човека, се уточнява, че риска от развитие на диабет тип 2 се намалява със 7%, когато се употребява кафе с кофеин и с 6%, когато се консумира безкофеиново кафе. Когато се отчете, че при умерено потребление на напитката дневно се консумират от 3 до 5 чашки еспресо, намалението на риска от заболяване достига 30-35%.

Авторите на изследването са анализирали биохимическите свойства на кафето. Благодарение на своите антиоксидантни свойства, дългосрочната употреба черната напитка може да намали окислителния стрес, свързан с многобройни неблагоприятни последствия за функционирането на органите в сърдечно-съдовата система и бъбреците. В документа се посочва също така, че редовната употреба на кафе може да намали нивото на противовъзпалителните маркери.

През 2016 г. Световната здравна организация извади кафето от списъка на възможните канцерогени. Счита се също така, че тази напитка намалява риска от развитието на болестта на Алцхаймер. Авторите на обзора обаче подчертават, че е необходимо да се направят нови продължителни изследвания, които да потвърдят защитната функция на кафето.

ЕТИКЕТИ: ,
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements