0,3% w/w (тегловни процента) на база сухо вещество трябва да съдържа разтворимото или инстантно кафе, за да може да получи етикет „без кофеин” е записано в проект на Наредба за изискванията към екстрактите от кафе и цикория, която е в процес на обществено обсъждане до 12 август 2021 г. Според документа наименованията, под които екстрактите от кафе се предлагат на пазара, са: “екстракт от кафе”, “разтворим екстракт от кафе”, “разтворимо кафе” или “инстантно кафе”. Съдържанието на сухото вещество, извлечено от кафето, в продуктите следва да е не по-малко от 95 % w/w за изсушен екстракт от кафе в твърда форма; от 70 до 85 % w/w за “кондензиран екстракт от кафе” или за “екстракт от кафе в пастообразна форма”; от 15 до 55 % w/w за “течен екстракт от кафе” или за “екстракт от кафе в течна форма”. Захарите пък могат да бъдат не повече от 12 % w/w.
Наименованията, под които екстрактите от цикория пък могат да се предлагат на пазара, са: “екстракт от цикория”, “разтворима цикория” или “инстантна цикория”. Това ще се отнася за продукти, получени чрез екстракция от печена цикория посредством използване само на вода като екстракционно средство и без прилагане на процес на хидролиза, включващ киселина или основа.
Съдържанието на сухото вещество, извлечено от цикория, в продуктите следва да е не по-малко от 95 % w/w за изсушен екстракт от цикория в твърда форма; от 70 до 85 % w/w за “кондензиран екстракт от цикория” или за “екстракт от цикория в пастообразна форма”; от 25 до 55 % w/w за “течен екстракт от цикория” или за “екстракт от цикория в течна форма”.
Наредбата предвижда екстрактите от цикория да съдържат не повече от 1 % w/w вещества, които не се извличат от цикория, а захарите да са не повече от 35 % тегловни процента.
Според изискванията на етикета на всеки продукт ще трябва да бъде упоменато какво е точно съдържанието в тегловни проценти на кафе, цикория, захар за по-добра информираност на потребителите.