На кафе: Колко кофеин ще има в безкофеиновото кафе

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

0,3% w/w (тегловни процента) на база сухо вещество трябва да съдържа разтворимото или инстантно кафе, за да може да получи етикет „без кофеин” е записано в проект на Наредба за изискванията към екстрактите от кафе и цикория, която е в процес на обществено обсъждане до 12 август 2021 г. Според документа наименованията, под които екстрактите от кафе се предлагат на пазара, са: “екстракт от кафе”, “разтворим екстракт от кафе”, “разтворимо кафе” или “инстантно кафе”. Съдържанието на сухото вещество, извлечено от кафето, в продуктите следва да е не по-малко от 95 % w/w за изсушен екстракт от кафе в твърда форма; от 70 до 85 % w/w за “кондензиран екстракт от кафе” или за “екстракт от кафе в пастообразна форма”; от 15 до 55 % w/w за “течен екстракт от кафе” или за “екстракт от кафе в течна форма”. Захарите пък могат да бъдат не повече от 12 % w/w.

Наименованията, под които екстрактите от цикория пък могат да се предлагат на пазара, са: “екстракт от цикория”, “разтворима цикория” или “инстантна цикория”. Това ще се отнася за продукти, получени чрез екстракция от печена цикория посредством използване само на вода като екстракционно средство и без прилагане на процес на хидролиза, включващ киселина или основа.

Съдържанието на сухото вещество, извлечено от цикория, в продуктите следва да е не по-малко от 95 % w/w за изсушен екстракт от цикория в твърда форма; от 70 до 85 % w/w за “кондензиран екстракт от цикория” или за “екстракт от цикория в пастообразна форма”; от 25 до 55 % w/w за “течен екстракт от цикория” или за “екстракт от цикория в течна форма”.

Наредбата предвижда екстрактите от цикория да съдържат не повече от 1 % w/w вещества, които не се извличат от цикория, а захарите да са не повече от 35 %  тегловни процента.

Според изискванията на етикета на всеки продукт ще трябва да бъде упоменато какво е точно съдържанието в тегловни проценти на кафе, цикория, захар за по-добра информираност на потребителите.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА