Съществува тенденция към намаление на изкупните цени на суровото мляко в ЕС през февруари спрямо предходния месец – в старите страни членки с 1,3%, а в новите страни с 3,9%. Мненията за предстоящото развитие на пазара на мляко са противоречиви, като преобладава нагласата е за намаление на цените в сравнение с 2017 г., но не повече от 3-5%.
На практика се повтаря развитието от 2017, когато се наблюдаваше значителна разлика между цената на млечните мазнини и протеини. Очакваме в краткосрочен период тази тенденция да се запази, предвид големите излишъци от сухо мляко на общия пазар, докато търсенето на масло остава стабилно, коментират от Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА).
Цената на сирената “Чедър” нарастват в трите основни пазара – ЕС, САЩ и Океания, което е стъпка към намаляване на ценовия дисбаланс между млечен протеин и мазнини.
По данни на Европейската млечна асоциация, последният търговски доклад на Европейската комисия показва, че постоянно расте износът на европейски земеделски и хранителни стоки, като стойността им достига през 2017 г. €137,9 млрд. през 2017 г, което е с +5 % в сравнение с предходната година. Сред износа на ЕС на млечни продукти значителен ръст има при маслото, млякото, сметаната, киселото мляко и сирената. Според Европейската комисия, САЩ, Русия и няколко азиатски пазара остават най-печеливши за износа на селскостопански продукти от ЕС.