Цената на нерафинираното олио надолу със 75 долара на тон за седмица

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Рапицата отново поевтинява след възстановяването през юни

Запазва се низходящата тенденция от началото на месец юли и цените на зърнените контракти по световните борсови пазари продължиха да вървят надолу. Пшеницата в САЩ поевтиня с 15 долара до 247 щ.д./тон, тази във Франция слезе с 13 евро до 201 евро/тон, а цените и в Украйна и в Русия, се понижиха с 5 и 4 долара до съответните 240  и 244 щ.д./тон.

При  царевицата в САЩ, след опит за възстановяване, има сериозен спад от 37 долара до 276 щ.д./тон, в Украйна помръдвана с един долар и слезе на 284 щ.д./тон. Ечемикът също е с котировки надолу и тази седмица във Франция минус 15 евро до 193 евро/тон, в Украйна понижението е 13 долара до 220 щ.д./тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/, която претърпя сериозни загуби през юни, но възстанови старите цени в първите дни на юли, сега се люшна обратно с понижение от 19 евро до 518.75 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам също се сгромоляса със 75 долара до цена от 1230 щ.д./тон, а рафинираната захар пак върви надолу с минус 17.50 долара до 433.20 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са вяли, търговците чакат новата реколта. За царевицата предлагането е на 400 -420 лв./тон, купувачите котираха на 390 лв./т, а при маслодайния слънчоглед анонсите за търсене на нова реколта са на 850 – 900 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки продължават да бъдат стабилни и непроменени, ново е предлагането на доматено пюре на 2250.00 лв./тон.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама