Испания: Установени са 5 огнища на птичи грип при диви птици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През последните години Испания има статут на „свободна от инфлуенца по птиците“

Каталуния засили наблюдението и защитата срещу високопатогенния птичи грип (HPAI), H5N1, след като потвърди наличието на вируса при диви птици, разположени в Лерида. 4 лебеда и щъркел са открити мъртви миналия месец в района. Лабораторните резултати, потвърждаващи инфекцията с вируса H5N1, са публикувани от лабораторията IRTA-CReSA, предаде euromeatnews.

През последните няколко години Испания не е била засегната от огнища на птичи грип и страната все още има статут на „свободна от инфлуенца по птиците“ и е свободна да изнася домашни птици и птичи продукти за трети пазари. Въпреки това вирусът вече присъства в птицефермите в Португалия и Франция и заплашва да се разпространи на територията на Испания.

В страната са приети по-строги мерки, включително забрана за лов на диви гъски или патици, блокиране на птиците в птицефермите и защита на резервоарите за вода в тези ферми, така че да не могат да бъдат достъпни за диви птици.

В Каталуния се подготвя резолюция, в която мерките за биосигурност се екстраполират към всички общини в Каталуния, извън рисковите зони. Тази резолюция, която ще бъде подписана в следващите дни, ще бъде в сила от деня след публикуването до 20 април, тъй като именно през този период рискът е най-висок поради по-големия наплив на мигриращи птици от север на Европа.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама