99% от глобалните площи за отглеждане на ГМО са заети от 5 култури. Това са соята – 95,9 милиона ха, следвана от царевицата – 58,9 милиона ха, памука – 24,9 милиона ха, рапица – 10,1 милиона ха и люцерна – 1,2 милиона ха.
Общо през 2018 г. l 70 държави е имало ГМО култури. В 26 от тях бяха отглеждани, а в 44 се внасят, съобщава ISAAA .
Лидерът сред ГМО културите за селскостопански цели е соята. Около 78% от всички отглеждани площи през 2018 г. със соя са били генетично модифицирани (ГМ). Вносът е разрешен в 18 държави. Най-много ГМ соя се отглежда в САЩ, а Бразилия се утвърди като лидер в износа на тази култура.
След соята царевицата е следващата по отношение на обемите на производство. През 2018 г. 30% от световната реколта от царевица е била ГМО. Вносът на такава царевица е разрешен в 15 страни, а активно се отглежда в 14 държави.
Около 76% от световното производство на памук е ГМО. Тук Индия остава лидер в производството. В тази държава над 7 милиона фермери отглеждат ГМ памук в земите си . Вносът е разрешен в 8 държави, а отглеждането в 15.
Около 95% от цялата ГМ рапица расте в Канада. Повечето от модифицираните сортове са устойчиви на хербициди. ГМ рапица се внася от 10 страни.
Генетично модифицираната люцерна се отглежда само в Канада и в САЩ, а вносът на готова продукция е разрешен в 5 държави.